Hogyan válj optimistává?

Míg a szkeptikusság egy egészséges módja lehet annak, hogy ne tegyünk rossz lóra, addig a pesszimizmus, - vagyis örökösen csak a rosszat látjuk, - igen negatív konzekvenciákkal járhat életünkben. Folyamatosan a negatív aspektusokat látni minden élethelyzetben ahhoz vezethet, hogy lehetőségektől esel el, elhanyagolod a problémákat, melyeket meg kellene oldanod és képtelen vagy tettekhez folyamodni, melyek jobbá tennék a kapcsolataidat és az élet minőségét számodra. Az optimista a fényt keresi az alagút végén. Ha mindig pesszimista világképpel rendelkeztél, nehéz lehet átirányítani a fókuszpontodat, viszont lehetséges mégis, hogy a pohár félig tele legyen és ne félig üres!

Lépések

1. Hagyd el a meggyőződést, hogy a világ ellened van és te egy szürke felhővel születtél a fejed felett!

Ennek a meggyőződésnek semmi értelme, oka, vagy tudományos magyarázata nincsen. Néha a pesszimizmusunkat a szüleinktől vesszük át, akik valamikor negatív hozzáállásra tettek szert a világ felé. Akárhogy is, minél előbb találod okát a pesszimizmusodnak bizonyos szituációk adta feltételekben, semmint a világban, annál könnyebb lesz megváltoztatnod a perspektívádat!

2. Értsd meg, hogy a múlt nem egyenlő a jövővel!

Csak azért, mert fájdalmat és csalódást éltél át a múltban, ez még nem garantálja, hogy a rossz indítás rossz véget is ér! Ne értelmezd a rossz kezdést egy rossz vég próféciájaként!

3. Tekints magadra, mint egy okra és nem egy eredményre!

Nem kell, hogy az események áldozata légy! Hagyd abba a töprengést arról, hogy mi történik veled és gondolj inkább arra, hogy mi történhet veled! Ha nem vagy boldog az életeddel most, tűzz ki célokat magad elé és indulj el az irányukba! Az életben sok rizikót kell vállalnunk minden nap és nem mindegyik ér pozitívan véget. Ez a rizikó jelentése is egyben. Viszont a jó dolog, hogy néhány tettünk jó eredményekhez vezet és sokkal jobb gyakran egy mixet kapni, mint semmit sem! Ideális esetben a jó dolgok túlnyomó részben lesznek a negatívakkal szemben, de ezt a szintet sosem éred el, hacsak nem változtatod meg magad és nem remélsz!

4. Használj pozitív megerősítést!

Írj le rövid kijelentéseket, melyek arra emlékeztetnek, hogy változik a világról alkotott képed! Tedd a lapot olyan helyre, ahol mindennap látod, - a tükörre, a monitorra, a mappád belsejébe, vagy akár a faladra! Néhány példamondat:

"Minden lehetséges." "A körülmények nem formálnak, én formálom a körülményeimet." "Az egyetlen dolog, amit kontrollálhatok, a világhoz való hozzáállásom." "Mindig választhatok." "Azt választom, hogy pozitívan állok az élethez."

5. Emlékeztesd rá magad, hogy az élet rövid!

Ha úgy érzed, hogy a pesszimizmus fedi el ítéleteidet, vagy megint lehangolt vagy a jövődet illetően, emlékeztesd rá magad, hogy minden perc számít és minden idő, melyet azzal töltesz, hogy a veszteségekre koncentrálsz, csak időt vesz el attól, hogy élvezd, amit az élet kínálhat számodra! A pesszimizmus nem túl praktikus, mivel egy csomó időt elvesztegetsz azzal, hogy arra gondolsz, ami volt, ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, ami megtörténhetne, de nem biztos, hogy meg fog, mivel ahhoz előbb hozzá kellene fogni! A pesszimizmus döntésképtelenné avanzsál, és egyszerűen csak időpazarlás!

6. Légy kiegyensúlyozott optimista!

Nem mondtuk, hogy válj mesehőssé, aki mindenben csak a pozitív dolgokat látja és nem vesz tudomást semmi rosszról! Ez rossz döntésekhez vezethet és ahhoz, hogy kihasználjanak mások. Ehelyett légy racionális optimista, aki elfogadja a jót és a rosszat is, annak reményében, hogy a jó túlnyomó részben lesz a rosszakkal szemben és megérti, hogy semmi értelme mindennel kapcsolatosan pesszimistának lenni! Készítsd fel magad a legrosszabbra is, de reméld a legjobbakat! Az előbbi érzékennyé, az utóbbi optimistává tesz!

Tippek

- Használj mottót magad számára, hogy optimista maradj! Talán egy igen nehéz napon, mikor valakinek sikerül motiválnia valamivel, írd le a mondatot egy papírra!

Néhány inspiráló gondolat:

"Még a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik."
"Az élet emlékeztethet arra, hogy lehetne rosszabb is."
"Míg valaki meg nem érti az élet sötét oldalát, addig nem tudja értékelni a jó dolgokat sem."
"A felhők felett mindig süt a nap."

- Légy boldog! A kutatások azt mutatják, hogy a pozitív arckifejezés tényleg boldogabbá tesz és optimistábbá a jövőddel kapcsolatban.
- Gyakorold ezeket a tippeket másokkal szemben! Ha hallod, hogy valaki pesszimista, próbáld meg megváltoztatni a gondolkodásmódját a tippjeinkkel! Néha könnyebb megérteni ezt a perspektívát, ha másoknak magyarázzuk.
- Mindegy milyen furán is hangozzon, de hallgass pozitív zenét és olvass pozitív könyveket!
- Kívánj valami jót a barátodnak, vagy egy idegennek, esetleg hagyj valakit előtted átmenni az úton, netán engedj mást előre a sorban a kasszánál! A jó dolgok rád is átragadnak majd és jó lesz tőlük a hangulatod.
- Csak te teheted jobbá a dolgokat! Mosolyogj és máris jobb lesz a helyzet!
- Fókuszálj a jó dolgokra életben, akármilyen kicsik legyenek is azok, mert így sikerül kiszűrnöd a fejedből a negatív és lehúzó gondolatokat! Számolj meg minden egyes szerencsét az életedben!

Figyelmeztetések

- Kerüld a negatív embereket, ha ez nem megy, akkor ne hagyd, hogy lehúzzanak!
- Mindenkinek vannak gyenge pillanatai! Néha megbotolhatsz és visszatérhetsz a rossz szokásokhoz, de ne add fel, amit sikerült elérned!
- Ne keverd össze a pesszimizmust a depresszióval! A depresszió ugyanis mindent sokkal rosszabb fényben tüntet fel, mint amilyenben valójában van!
- Realizáld, hogy nem arról van szó, mi történik veled, hanem, hogy hogyan reagálsz arra, ami történik!
- Kerüld a pesszimista, cinikus társaságot!